KÖY ENSTİTÜLERİ AYVALIK’TA DÖRT GÜN BOYUNCA GÜNDEME TAŞINDI

Türkiye’nin en önemli eğitim ve aydınlanma modeli olarak bilinen Köy Enstitüleri, kuruluşunun 81’inci yılında, “Fikir ve Kültür Günleri” Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde dört gün boyunca Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde” tekrar eğitim, bilim ve sanat başlıklarıyla gündeme taşındı.
Etkinliğin son gününde, gazeteci, yazar ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk moderatörlüğünde, Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ve Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Köy Enstitüler modelini konuştu. Panel öncesi Nebil Özgentürk’ün hazırlayıp seslendirdiği “Kısa bir yolculuk ama uzun bir yürüyüştü Köy Enstitüleri” konulu belgeselin sunumu yapıldı. Bir Köy Enstitüsü öğretmeninin çocuğu olan Kemal Kocabaş, enstitünün kuruluşunu, amaçlarını ve 14 yıl boyunca Türkiye eğitimine, gençliğine kattığı değeri anlattı.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de, Köy Enstitüleri modelinin bir benzerinin Ayvalık’ta yaşama geçirildiğini söyledi. Başkan Ergin, “Mahalleevleriyle, kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz kooperatif ile çocuklara, gençlere ve kadınlara çok önemli desteklerimiz oldu. Köylerimizde çiftçinin emeğini ürettiklerini kooperatifimizin satış mağazasında değerlendirdik. Kadınlarımız aldıkları eğitim sayesinde ürettikleri ürünleri kooperatife satarak aile bütçelerine önemli katkılar sağladı.ğitim modellerinin sürekli tartışma konusu olduğu ve değişikliğe uğradığı bu günlerde Köy Enstitülerinin çok kısa sayılabilecek yaşam pratiğinin hala özlenen bir eğitim modeli olarak tartışılması çok önemli. Enstitüler açık olsaydı keşkelerimiz olmayacaktı” dedi.
Arıcılıktan , fidan dikimine, akkız ekiminden, dikiş nakış kursuna kadar 600’den fazla kişiye eğitim verildiğini, çoğunun gelir getirici kurslar olduğunu anlatan Başkan Ergin şöyle devam etti: “Yapmaya çalıştıklarımızdan biri de mahalleevlerinde alınan kurslar ile edinilen bilginin kooperatifte kullanılması. Diğer kooperatifler ile ürün değişimi ve satışı konularında yol aldık. Zeytinyağı olarak dünyanın en iyi nefasetteki zeytinyağlarından ilk beşteyiz. Zeytinden yağ üretmek, zeytinin bakımı, ürün kalitesini arttırrma, dünyada zeytin toplama konusunda gelişen teknolojiler gibi konularda eğitimler verildi. Yerelin ürününü yerelde öğrettik. Mahalleevleri bizim için halk evleri gibi düşünülebilen ama belgelendirmeye yönelerek bazı eğitimleri mahalle arasına götürmekle ilgili bir çalışma oldu. Tüm bu çalışmaları yaparken de Köy Enstitüsü modelini örnek aldık.”