KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GELECEĞİMİZ KONULU SEMPOZYUM AYVALIK AYAZMASI’NDA YAPILDI.

Küresel iklim değişikliği ve geleceğimiz konulu sempozyum Ayvalık Ayazması’nda Ayvalık Belediyesi katkılarıyla TEMA Vakfı Bilim Kurul ve Boğaziçi Üniversitesi  İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Murat Türkeş öncülüğünde gerçekleşti.

Türkeş ”  Türkiye de küresel ısınmanın özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi öngörülen olumsuz yönlerinden etkilenecektir. Ülkemiz Küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasındadır. Atmosferdeki sera gazı birikimlerinin artışına bağlı olarak önümüzdeki on yıllarda gerçekleşebilecek bir iklim değişikliğinin, Türkiye’de neden olabileceği çevresel ve sosyoekonomik olarak tarım ve deniz balıkçılığında sıkıntılar yaşayacaktır. Buzullarında erimesiyle deniz seviyesi yükselmesine bağlı olarak, Türkiye’nin yoğun yerleşme, turizm ve tarım alanları durumundaki, alçak taşkın-delta ve kıyı ovaları ile haliç ve ria tipi kıyıları sular altında kalabilir. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin önlenebilmesi ise ancak, nihai amacı “Atmosferdeki sera gazı birikimlerini, insanın iklim sistemi üzerindeki tehlikeli etkilerini önleyecek bir düzeyde durdurmak” olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nden ve onun Kyoto Protokolü’nden kaynaklanan yükümlülüklerin etkin, gerçekçi ve adil bir biçimde yürütülmesi ile olacaktır” dedi.

Sempozyuma katılan Belediye Başkan Yardımcısı Ersan Bahar ” İklim değişikliklerine bağlı  global bir sorunla karşı karşıyayız. Dünyamızda yaşanabilir bir ortam sağlayabilmek adına çalışan tüm bilim insanlarına, özel sektör temsilcilerine, STK’lara, katılımcılara sempozyumun tüm bileşenlerine ve bizi bu konuda bilgilendiren sayın hocamız Prof.Dr. Murat Türkeş’e teşekkür ederim” dedi.